NAJČEŠĆA PITANJA

Učinićemo sve što je u našoj moći da Vam pružimo što jasnije odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi Krav Mage koja nisu obuhvaćena u prethodnim poglavljima. Za pitanja na koja niste pronašli odgovor budite slobodni da nam se obratite putem e mail-a ili se konsultujte sa instruktorom na Vašoj trening lokaciji.
Q. KOJI SU USLOVI ZA TRENIRANJE KRAV MAGE?
A. – da je zainteresovana osoba zdravstveno sposobna za bavljenje sportom;<br /> – da se protiv zainteresovanog ne vodi predistražni, istražni ili krivični postupak;<br /> – da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje 6 meseci za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti
Q. KOJA JE OPREMA POTREBNA ZA TRENING?
A. Oprema za trening uključuje sportsku odeću, odnosno majicu kratkih rukava, trenerku ili šorc i u nekim salama čiste patike.Prema politici bezbednosti IKMF Serbia, minimum zaštite opreme neophodne za učeće na treningu uključuje suspenzor, odnosno štitnik za genitalije. Pored toga IKMF Serbia, radi što veće sigurnosti svakog vežbača i zarad što efikasnijih i realističnijih treninga, ohrabruje upotrebu celokupne zaštitne opreme koja uključuje: - štitnik za genitalije; - štitnik za zube; - rukavice /boks ili grapling/; - štitnik za potkolenice; - štitinike za podlaktice; - štitnik za grudi /žene/; - kaciga za glavu
Q. PO ČEMU SE KRAV MAGA RAZLIKUJE OD DRUGIH BORILAČKIH VEŠTINA?
A. Krav Maga je posebna i različita po mnogo čemu. U Krav Maga nema atraktivnih poteza, kata i pokreta koji nisu praktični. Krav Maga je bazirana na naučnim principima pod kojima funkcioniše ljudsko telo ( u pogledu refleksa, obrade informacija iz spoljašnjeg okruženja, reakcije na stres i sl.). Krav Maga ugrađuje poseban mentalni sklop koji jača borbeni duh i priprema polaznike na psihološki aspekt nasilnih sukoba.Ovo se postiže primenom posebnih metoda u treningu svojstvenih samo Krav Maga. Psihološka priprema na umor, povredu, smanjenu sposobnost borbe i različite ambijentalne i fizičke uslove i iznenadne napade tzv.trening pod stresom je ono što što izdvaja Krav Maga iz plejade drugih veština. U treningu se primenjuju iskustva iz realnih životnih situacija i u tzv. scenario treningu , gde se nastoji da se verodostojno simuliraju nasilni sukobi koji se mogu svakodnevno desiti. Međutim, ono što pravi najveću razliku je praktičnost i surova priroda Krav Maga uz primenu najjednostavnijih i prirodnih pokreta. Prava borbena vrednost je dokazana bezbroj puta a znanja Krav Maga su spasila nebrojeno života.
Q. KOJE SU KORISTI OD TRENIRANJA KRAV MAGA?
A. Koristi od treniranja Krav Maga su mnogobrojne i sledeće: - Kondicija / Smanjenje telesne težine – Principi i pokreti Krav Mage su bazirani na prirodnim pokretima čoveka. Trening Krav Maga zbog raznovrsnih kratkotrajnih i dugotrajnih napora, raznovrsnih kretanja različitih pravaca i intenziteta i angažovanja celokupne muskulature razvija gotovo sve komponente kondicije, što za razultat ima znatno povećanje iste. Tipični Krav Maga trening može sagoreti do 800 kalorija i ubrzati metabolizam za sledeća 4 sata. - Samoodbrana – Kada se novorazvijene komponente kondicije, posebno snaga, upotrebe kroz Krav Maga u samoodbrambenoj situaciji protiv slabih tački protivnika, rezultati mogu biti neverovatni. Naglašavajući da mogu da se odbrane imaće za rezultat povećanje samopouzdanja, a samopouzdanje je nekad dovoljno da odvrati napad. - Samopouzdanje – Za mnoge ljude samopouzdanje ne dolazi prirodno ali se može razviti za vreme određenog vremenskog perioda. Kako studenti budu postepeno ostvarivali svoje ciljeve kroz Krav Maga rašće i njihov nivo samopouzdanja. Trening će pomoći vežbačima da se prevaziđe paraliza , naučiće kako da kanališu strah, paniku i dr. - Smanjenje stresa – Savremeni tempo života neumitno vodi do povećanja različitih oblika stresa. Kako je fizička aktivnost najbolja brana stresu, Krav Maga u potpunosti ostvaruje ulogu aktivnog reduktora stresa putem aktivnog vežbanja ali i grupne interakcije, kao svojevrsnog vida socijalizacije, što samo pospešuje ulogu reduktora stresa.Vežbači će već na prvim treninzima osetiti značajno olakšanje, dug će se na duži vremenski period osećati preporođenim, a sopstvena dostignuća i pomeranje granica će izazvati ličnu satisfakciju i ukloniti probleme i nelagodnosti izazvane stresom. - Povećanje koncentracije – Neprestana potreba obazrivosti i potpune kontrole nad pokretima posebno prilikom vežbanja sa partnerom uz neophodnu fokusiranost prilikom usvajanja i izvođenja pokreta kako bi se zadovoljili tehnički zahtevi zahvata i udaraca, značajno povećavaju sposobnost koncentracije i to ne samo na pravilno izvođenje radnje, već i na na sposobnost odvajanja bitnog od nebitnog kao i sposobnost usmeravnja pažnje na konačni cilj što ima višestruke efekte na svakodnevno obavljanje poslova pojedinaca, na rad, učenje i odnos s ljudima.
Q. KOJI NIVO KONDICIJE JE POTREBAN ZA POČETAK TRENIRANJA?
A. Kakav god da je Vaš nivo kondicije, možete učešće na Krav Maga treninzima.Trening može biti izazovan ali je sve dizajnirano tako da unapredi Vašu kondiciju. Treninzi na početnim nivoima Krav Maga su dizajnirani tako da postepeno vode ka povećanju fizičkih kapaciteta vežbača. Vremenom će se Vaša snaga i izdržljivost povećavati kroz učestvovanje u borbenim igrama, drilovima i radu na fokuserima, tako da ćete vrlo brzo primetiti poboljšanje svoje fizičke spreme.
Q. DA LI JE NEOPHODNO ISKUSTVO U BORILAČKIM VEŠTINAMA?
A. Ne. Iskustvo može biti poželjno i omogućiti brži napredak jer su određene veštine poznate i usvojene, međutim isto tako može biti prepreka jer, zbog jedinstvene prirode Krav Maga, tehnike koje ste ranije naučili mogu biti potpuno drugačije, te ćete provesti dosta vremena u odvikavanju od tehnika i aspekata drugih borilačkih veština. Suština je da svi kreću od početka. Ovakav pristup će omogućiti izgradnju jakih temelja i kod iskusnih i kod neiskusnih vežbača, koji će kasnije omogućiti napredovanje kroz sistem.
Q. KOLIKO DUGO TREBA DA TRENIRAM PRE NEGO ŠTO BUDEM SPOSOBAN/NA DA SE ODBRANIM?
A. Krav Maga za razliku od većine drugih borilačkih veština je sistem koji se jako brzo usvaja, delom zbog toga što je dizajniran za brzo i efikasno uvežbavanje ljudi. Za osobu prosečnih fizičkih sposobnosti uglavnom je potrebno tek nekoliko meseci pre nego što se primeti značajan napredak. Vaš napredak će biti ekvivalentan vremenu i trudu koje investirate u trening.
Q. DA LI JE KRAV MAGA DOBRA IDEJA ZA ŽENU?
A. DA, DA, DA! Krav Maga daje pruža slabijim i sitnijim osobama prednost u realnim uličnim situacijama u odnosu na krupnije i jače protivnike.Žene su vrlo često meta različitih napada, od nasilja u porodici, preko pljački do napada seksualne prirode. Za razliku od drugih borilačkih veština, prednost Krav Maga je u tome što ženama ugrađuje samopouzdanje i daje znanja zbog kojih nikada neće biti deo statistike.
Q. DA LI ĆE ME KRAV MAGA UČINITI NASILNIM?
A. Krav Maga je samoodbrambeni sistem. Konstantno naglašavamo razliku između ofanzivnog i defanzivnog ponašanja. Vežbači shvataju da je izbegavanje uvek najpoželjniji ishod, da Krav Maga ima potencijal da ozbiljno povredi i da tuče i nasilničko ponašanje nisu prihvatljivi oblici ponašanja i da učestvovanje u istim rezultira momentalnim isključenjem iz IKMF. Često dolazi do toga da se iz nesigurnosti prelazi u želju za dokazivanjem. Međutim, uz samopouzdanje koje Krav Maga ugrađuje, fizičke izazove koje pružamo na treningu i zdrave načine redukcije stresa, vežbači nemaju potrebu za učestvovanjem u fizičkim sukobima.
Q. DA LI POSTOJI MOGUĆNOST POVREDE?
A. Krav Maga je bezbedna koliko i svaka druga borilačka veština. Krav Maga je borilački sistem, tako da je mogućnost povrede uvek prisutna. Međutim, ne praktikujemo bol kao trening alat i reper uspešnosti treninga. Tu smo da treniramo i da napredujemo, a ne da se povređujemo. Naša politika bezbednosti stavlja pred praktikante i instruktore obavezu neprestane brige za zdravlje i bezbednost na treningu u svakom aspektu, što u najvećoj meri rezultira okruženjem u kome su povrede retkost.
Q. KADA MOGU POČETI SA TRENINZIMA?
A. Sa treninzima možete početi bilo kada. Dovoljno je da nas posetite u terminima treninga i odmah započnete sa Krav Maga treningom.Ukoliko, pak želite samo da posmatrate trening instruktor će Vam uvek biti na raspolaganju za sva Vaša pitanja i pružiće Vam sve neophodne informacije.
Q. NISAM SIGURAN/NA U VEZI POČETKA TRENIRANJA…
A. Ukoliko, niste sigurni da li želite da počnete sa treninzima preporučujemo da iskoristite 3 besplatna uvodna časa, bez ikakvih obaveza.Časovi su dizajnirani za novajlije u Krav Maga i na njima ćete vežbati početni nivo tehnika uz nekoliko realnih životnih situacija. Uvereni smo da ćete se nakon besplatnih časova pridružiti našim treninzima.
Q. DA LI POSTOJE TAKMIČENJA U KRAV MAGA?
A. Krav Maga je odbrambeno taktički sistem a ne borilački sport, tako da je odgovor NE. Sportska borba podleže jasnim pravilima, dok u Krav Maga ne postoje pravila, sportske restrikcije i druga ograničenja. Cilj Krav Maga je, ne da se pobedi protivnik u fer, takmičarskoj borbi, već je cilj Krav Maga da Vam spasi život, a u borbi za život nema pravila.
Q. DA LI IMA SPARINGA NA TRENINGU?
A. Uvereni smo da je sparing izuzetan trening metod. Sparing je omogućen za osobe koje jasno iskažu svoju spremnost da učestvuju u istom, drugim rečima, niko Vas ne može naterati da učestvujete u sparingu ukoliko to ne želite. Kompletna zaštitna oprema je obavezna na svakom sparingu. Sparing u Krav Maga u pojedinim segmentima odudara od klasičnog sparinga prisutnog kod različitih takmičarskih sportova i odvija se po pravilima prilagođenin principima Krav Maga. Sparing, uključuje sve aspekte borbe, od one u stojećem stavu preko borbe u klinču do borbe u parteru. Sparing je dostupan je na naprednijim nivoima sastavni je deo polaganja za nivoe iznad P2.
Q. KO SVE UPOTREBLJAVA KRAV MAGA?
A. Pored već pomenutih Izraelskih Odbrambenih Snaga i drugih bezbednosnih službi Izraela, to su pre svega, civili od 4 do 99 godina, zatim vojska, policija i bezbednosne službe i agencije. Krav Maga je danas standardni program obuke američkog Federalnog Istražnog Biroa, britanskog Skotland Jarda, švedske armije, poljskih specijalnih jedinica, Legije stranaca, protivterorističke jedinice GIGN, kao i preko 400 policijskih i vojnih jedninca i bezbednosnih službi širom sveta.
Q. DA LI JE MOGUĆE IZMENITI USLOVE PLAĆANJA?
A. Plaćanje članarine je obaveza svih članova. Ukoliko imate finansijskih poteškoća rado ćemo Vam izaći u susret i kroz razgovor naći rešenje kojim će biti zadovoljne obe strane.
Q. KAKVA JE ATMOSFERA NA TRENINZIMA?
A. Časovi Krav Maga se izvode u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi. Instruktori se oslovljavaju isključivo prvim imenom. Fokus na treningu je na učenju tehnika u prijateljskoj i inspirativnoj atmosferi lišenoj ”drila” sa snažnim naglaskom na sopstvenom postignuću uz ohrabrivanje i usmeravanje, a ne prisiljavanje i forsiranje. Ne dopuštamo da se ego nastani u našim salama i imamo minimum tolerancije za neprihvatljive oblike ponašanja.
Top